Pseudotropheus Acei - Luwala Yellow Tail

Adı                              : Pseudotropheus Acei - Luwala Yellow Tail

 

Biotope                       : Sahilin kumluk kesimi

 

Maksimum boyu          : Erkekler 15 cm ( 6 inç ) Dişiler 10 cm (4 inç ) Akvaryum ortamında daha fazla boy atabilirler.

 

Beslenme                     : Otçul. Zaman zaman protein ağırlıklı yem de verilebilir.

 

Üreme biçimi               : Ağızda kuluçka

 

Mizacı              : Kendi türlerine orta derecede agresif. Başka türlere barışçıl

 

Sıcaklık                       : 25 - 28 ° C

 

Ph                               : 7,8 – 8,6

 

Yaşadığı Bölge

 

Acei ler kumluk ve kayalıklarla dolu batmış ağaç gövdelerinin olduğu Malawi gölünün sahil kesiminde yaşarlar. Aceiler koloni balıkları oldukları için her zaman birlikte görülebilir.

Gölde batmış olan ağaç gövdeleri etrafında 30 ila 50 arası Acei kolonisi toplanmış olarak beslenmeye çalıştıkları görülür. Kayalıklar arasında ise bu rakam 3 ila 10 olarak değişir.

 

Pseudotropheus Acei  Luwala Yellow tail: Bandawe-Luwala Reef -Nkhata Bay -Senga  kıyılarında  yaşarlar.

Pseudotropheus Acei  Ngara White Tail : Ruarwe -Karonga-Ngara kıyılarında yaşarlar
[img]http://img511.imageshack.us/img511/3718/malawiaceiuu0.gif[/img]
Beslenmesi

 

Aceiler doğada suya batmış olan ağaç ve ağaç köklerinde oluşan algleri yiyerek beslenirler. Otçul bir tür olan Acei ler aynı zamanda etçil de beslenebilirler. Acei ler ağaç üzerinde yetişen alglerle beslendiği bilinen tek cichled türüdür. Doğada yüzlercesi su altında kalan ağaçların etrafında beslenmeye çalışırken görülebilir. Sürü olarak gezen balıklardır. Akvaryum ortamında yeni doğan yavrular sürü halinde hareket ederler. Bitkisel ağırlıklı beslenmesi faydalıdır. Zaman zaman protein ağırlıklı yemlerde verilebilir. Sürekli protein ile beslenen Aceilerin renklerinde matlığa neden olabilir aynı zamanda bload gibi hastalıklar görülebilir.

 

Beslenmesinin algler olduğu unutulmalı ve et içeren yemler en azami şekilde verilmelidir. Canlı yemler en çok haftada bir kez verilmelidir ( Su piresi, gammarus, kan kurdu, karides vb.). Beslenmesi için yeşil otçul yemler ve spirulina ağırlıklı yemler tercih edilmelidir.

 

Cinsiyet Ayrımı

 

Acei lerde cinsiyet ayrımı çok zordur. Bu balıklarda erkek de dişide renklidir. Akvaryumda çok tercih edilmesinin sebebi de  renkli bir çift oluşudur. Çok güzel pastel renklere sahip balıklardır. Erkeklerin vücudu dişilere oranla daha kalın olur. Erkeklerde de dişiler de de yumurta beneği olabilir, fakat erkeklerde ki yumurta beneği sayısı dişilere oranla daha fazladır. Erkeklerin alt ve üst yüzgeçleri daha uzun ve daha sivridir.

 

Erkekler davranışlarıyla da kendilerin belli edebilirler. Kolonisine yaklaşan yabancı bir balığa karşı hemen yüzgeçlerini kabartarak tepki gösterebilir, dişiler bu durumda oradan sürüyle birlikte uzaklaşmayı tercih ederler. Bu türler arasında büyük savaşlar çok nadir yaşanır.  En sakin huylu mbunalardandırlar. Çok nadir de olsa damızlık boya gelen erkekler akvaryumda ölümcül olmayan kavgalar yapabilirler.

 

Benim gözlemlediğim kadarıyla erkeklerin üst yüzgeçlerinde başından kuyruğuna doğru mavi bir çizgi vardır. Bu çizgi kuyruğun alt ve üstünde de olabilir. Dişilerin üst yüzgeçleri tamamen sarı renktedir ve daha kısadır. Erkeklerin renkleri dişiye oranla biraz daha koyu renk olabilir. Aceilerde cinsiyet ayrımı konusunda en kesin çözüm vent kontrolü ile anlaşılabilir.

[img]http://img511.imageshack.us/img511/954/13078398md2.jpg[/img]
[img]http://img525.imageshack.us/img525/4845/97073000up0.jpg[/img]
[img]http://img525.imageshack.us/img525/4166/45776960du4.jpg[/img]

Eşleşme Davranışları

 

Doğada bölgeci olmayan bu balık akvaryumda çok sert olmasa da çiftleşme zamanı bölgeci olabilir. Akvaryumda kayalar arasına akvaryum tabanına inene kadar çukurlar açarak orada çiftleşmeyi severler. Doğada düz kayalar üzerine de yumurta dökerler. Çiftleşmek isteyen erkek akvaryumda kayaların arasını kazar ve dişiyi bu bölgeye çekmeye çalışır. Çiftleşmeye hazır olan dişi erkekle beraber akvaryumda gezmeye ve beraber hareket etmeye başlar. Erkek sürekli dişiye kur yaparak dişiyi çiftleşmeye hazır hale getirmeye çalışır. Hazır olan dişi erkeğin kazdığı çukura giderek çiftleşme dansına başlar. İnternette yaptığım araştırma sonucunda dişilerin 30 ila 80 arası yumurta döktüklerini okudum fakat ben yumurta aldığım dişimi kusturduğum da birinden 166 diğerinden 162 tane yumurta aldım.

 

Acei yumurtaları 5 günde çatlar ve kafa ve kuyruk oluşmaya başlar. 7. gününde yavruların gözleri oluşmaya başlar. Kusturmak için en uygun zaman 11. gündür. Akvaryumda erkek yumurta alan dişiyi sürekli rahatsız ederek tekrar çiftleşmek isteyebilir. Dişi erkek kendisini rahatsız ettiği için yumurtaları yutabilir ya da tükürebilir. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsak imkanımız varsa dişiyi başka bir akvaryuma ayırmakta fayda vardır. Acei dişisi kepçe ile yakalandığında strese girip bütün yumurtaları tükürebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için balıklar uyurken nakil işlemini gerçekleştirmek en sağlıklı yoldur.

 

Genel Bilgiler

 

Aceiler 5 cm boya geldiklerinde üremeye hazırdırlar. Üretilmesi kolay bir balıktır. Acei ler akvaryum tabanında kullanılan kumun rengine göre kendi renklerini belli ederler. Akvaryumda koyu renk kullanıldığında renkleri lacivert e yakın bir renk alır. Açık renk kum kullanılan akvaryumlarda çok güzel pastel renklere sahip olurlar. Renkleri buz mavisi ve canlı bir sarı olur. Ben her iki renk kumda da besliyorum açık renk kumda beslediklerimin seyrine doyum olmuyor.

[img]http://img141.imageshack.us/img141/9553/23401646ua6.jpg[/img]
[img]http://img211.imageshack.us/img211/8904/50843922lq4.jpg[/img]

Akvaryumda su kalitesi ve zaman zaman canlı yem verimi üremelerini tetikleyici bir etkendir. Akıntıyı çok seven balıklardır. Acei akvaryumunda güçlü bir iç filtre ya da bir kafa motoru mutlaka bulunmalıdır.

 

Akvaryum tabanında kesinlikle ince bir kum kullanılmalıdır. Aceiler kumla oynamayı seven balıklardır.

 

Acei akvaryumunda Ph 8 ve üzeri olması kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Akvaryumda birçok türle sorunsuz yaşayabilen Acei lerin en iyi anlaştıkları türler  Labidochromis caeruleus ve Cyrtocara moorii dir. Sert balıklarla beslenen Acei ler zaman zaman sert davranışlar sergileyebilir. Orta derecede agresif mbunalar ile beslemenizi tavsiye ederim.

 

Akvaryumun her bölgesinde yüzebilmesi bu balıkları daha da çekici yapmaktadır. Akvaryumlarda Acei lerin 2 türü bulunmaktadır. Bu türler Pseudotropheus Acei - LuvalaYellow tail ve Pseudotropheus Acei – Ngara White tail dir.

 

Sahibini tanıyan balıklardır. Yavrular çok küçük doğarlar ama büyüme hızları orta derecedir. Akıntılı ve sık su değişimi yapılan akvaryumlarda daha hızlı büyüyebilirler. Yavrular protein ağırlıklı beslenmelidir. Yavrulara artemia ya da protein ağırlıklı yemler ufalanarak verilebilir. Yavru Acei ler yeni doğduklarında siyah beyaz renklerde ve dikne çizgili doğarlar. 1 erkek 3 dişi şeklinde koloni olarak beslenmelidir Erkek sayısını arttırmak istiyorsak bu rakam 2 erkek 5-6 dişi şeklinde de olabilir.

 

Aceiler en küçük 150 lt lik akvaryumda beslenmelidir.

 

BEYAZ KURT ve ÜRETİLMESİ

FONT size=2Küçük kutular,tenekeler veya saksılar içinde yetiştirilir.Ben kapaklı strafor kutu kullanıyorum.20*20 yeterli.İlk önce küçük bir yoğurt kabıyla başlamıştım.2 ölçek toprağa karşı 1 ölçek turba toprağı ilave edilip harmanlanır.(çiçekçilerd...

Su Piresi İçin Yeşil Su Oluşturma

SPAN =postFONT size=2Bir bardak su alır, balık yemi veya bitki gübresi ekleyip güneşe bırakırsanız su birkaç gün icinde yesile döner. BRBu tarif, genellikle, akvaryumlar içinde geçerlidir. BRBRAkvaryumdaki yeşil su, genelde yüksek nitrat mi...

MİKROKURT ve ÜRETİLMESİ

FONT size=21 milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır.Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşıl...

Lakerda Yapımı

SPAN =postFONT size=2Palamutlar önce temizlenir. Lakerda gibi dilim dilim kesilerek su dolu kaba atılır. Mümkünse kap deniz suyu ile dolu olmalıdır (Tatlı su balığın etini gevşetir). Dilimlerde kan kalmayacak şekilde yıkanır, bu yıkamada ilik kan...

Balık Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

SPAN =postSPAN style=FONT-WEIGHT: boldAşağıda yazmış olduğum tedavilere başlamadan önce karantina akvaryumlarınızda eğer varsa filtrenizin içindeki aktif karbonu çıkartın. Karantina akvaryumunu hava motoru ile bolca havalandırın ve tedavi boyun...

SU PİRESİ ve ÜRETİMİ

FONT size=2Akvaryum meraklılarının en çok kullandığı canlı yemlerden bir tanesidir.İnce olan su pireleri akvaryum balıkları için çok uygundur.Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlard...

Tatlı su akvaryumlarında uygun tuz oranı

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalFONT face=Times New Roman size=3Her akvarist tatlı su akvaryumunda ne oranda tuz kullanılacağını merak eder. Bunu bulabilmek için birçok yeri araştırır birçok denemeler yapar. Bu makalede Tatlı su ...

Balık Hastalıklarından Nasıl Korunurum.

SPAN =postBalık Hastalıklarından Nasıl Korunurum. BRBRHobicilerin en büyük korkularından biri de balıklarının hastalanmasıdır. Peki balık hastalıklarından nasıl korunulabilir. Balık hastalıklarından korunmak bu kadar basit mi ? Balıkları hast...

Pseudotropheus Acei - Luwala Yellow Tail

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalFONT face=Times New Roman size=3Adı SPAN style=mso-tab-count: 3                     &nbs...